
Applewood Registration Policy 

Scope:  This policy covers all players within the Applewood Hockey Association 

Purpose:  The purpose of this policy is to clarify the procedure for determining a player’s 
 eligibility, and the process to assign that player, to play at an age group other than 
 the one that appears on their birth certificate.  

Policy:   

The Applewood Hockey Association will continue to conform to the Registration 
  Rules outlined in the MHL handbook as Rule #24 with the following  
  clarifications: 

1. Prior to tryouts (approx. one week) the President and or Vice President, Head 
Convenor , Head Coach, and Registrar will meet to determine, approximately, 
the number of players that will be assigned to each age group, team and level 
and if any players may be required to be re-assigned to a different age group 
or another association.  This will form a basis for the number of players a 
coach should pick at tryouts for each level and if the coach of a particular 
level would be asked to attend another age group tryout to pick players to fill 
their team by the Head Coach. 

2. All players are required to attend tryouts for the year in which they were born, 
except where special permission has been obtained 1 week prior to the tryout 
from two of the following directors (President or Vice President, and Head 
Convener or Head Coach) while conforming to Rule #24.18.  These special 
exemptions will be made available to the tryout registration desk/ registrar for 
tryout day. All other players will be directed to the proper age tryouts without 
exception. 

3. Players will only be considered to play at age groups outside of their birth 
year if the age group of their birth year is deemed to be full (team multiples of 
15 players (including goalie conforming to MHL Rule 19.03e) and written 
consent is given by the players parent and two of the following directors 
(President or Vice President, and Head Convener or Head Coach) while 
conforming to Rule #24.18. 

4. When age groups are deemed to be full (team multiples of 15 players 
(including goalie MHL Rule 19.03e), first consideration to playing outside of 
their birth year, will be given to those players that were assigned to alternate 
birth year teams in the previous year.   

5. Any player who is moved to an alternate age group in the present year will be 
required to return to their birth year age group in the following year. 

  

  



 

 

 

 

 

The policy should clearly stipulate that there must be written approval for a player to play up 
a year and this approval must be from the President and Vice President. 

o   No player should attend a tryout other than the year for which they should be registered if 
prior approval is not obtained. 

o   The policy should outline under what circumstances a player will be allowed to play up a 
year.  The policy should be as comprehensive as possible, but recognize that there may be 
special circumstances, so there must always be some flexibility. 

o   If for some reason players are requested to play up a year, the players who played up the 
previous year should have first choice to play up in the current year. 

o   The policy should clearly state that playing up a year is allowed on a year by year basis.  
Thus, playing up in one year does not mean that you will be allowed to play up in a 
subsequent year. 

 


